Yayınlanma Tarihi: 29.03.2025

Başlık: Rasyonelleştirme Kelime Sayısı: 522 Özet: Neden rasyonalizasyona bu kadar yatkınız?Belki de bebeklik döneminden beri eylemlerimizi açıklamamız öğretildi ("Bunu neden yaptınız!?")

Başlık: Rasyonelleştirme Kelime Sayısı: 522 Özet: Neden rasyonalizasyona bu kadar yatkınız?Belki de bebeklik döneminden beri eylemlerimizi açıklamamız öğretildi ("Bunu neden yaptınız!?").Kötü bir dersdi ve onu öğrenmenin zamanı geldi. Anahtar Kelimeler: rasyonalizasyon, bilmiyorum, rasyonelleştirme Makale Vücudu: Rasyonalizasyon: "Kendini tatmin edici ama kişinin davranışının yanlış nedenlerinin tasarlanması."Bazen neden yaptığımızı yaptığımızı bilmiyoruz ve belki de böyle bir cehalet iyidir ya da olmalıdır.Bizim cazibemiz her zaman açıklamaktır, ancak bu genellikle yararlı bir şey yapmaz.Aslında, sadece gerçek anlayış yoluna girebilir.

<b> rasyonalizasyon - klinik bir örnek </b> John hipno-terapiste gittiğinde hipnotize edildi ve terapist burnuna dokunduğunda kalkmak ve ceketini giymek için hipnotik sonrası talimat verdi.Transtan çıktıktan sonra konuşmaya başladılar.Terapist konuşmanın bir noktasında burnunu çizdi ve John hemen ayağa kalktı ve paltosunu taktı.

Terapist ona nedenini sorduğunda, John "Oh, bitirdiğimizi düşündüm" diye açıkladı ve ceketi çıkardı ve tekrar oturdu.Kısa bir süre sonra, doktor tekrar burnuna dokundu.John tekrar hemen ayağa kalktı ve paltosunu taktı."Burada soğuyor," diye açıkladı bu sefer.Bilinçsizce hipnotik bir öneriye cevap verdiğini hiç bilmiyordu.

Tabii ki, bir an için düşünürseniz, bu senaryonun hipnoza özgü olmadığını anlayacaksınız

Tabii ki, bir an için düşünürseniz, bu senaryonun hipnoza özgü olmadığını anlayacaksınız.Birçok faktör kararlarımıza ve eylemlerimize girer ve hepsinin farkında gibi davranırız.Zavallı John gibi, kendimizi açıklamak ve açıklamalarımıza inanmaya mecburuz.En güçlü alışkanlıklarımızdan biri rasyonalizasyondur.

<b> Sadece 'Bilmiyorum' deyin </b> Bir çocuk kardeşine bir tabak attığında ve annesi "Bunu neden yapıyorsun!?""Bilmiyorum" diyor.Neredeyse kesinlikle dürüst cevap, ama kabul edilemez.Çocuğu incelemek için saatler ile bir pikologlar çocuğun eylemini kesin olarak anlamayabilir, ancak altı yaşındaki bir çocuğun davranışını anlaması ve saniyeler içinde bir açıklama yapması beklenir.

Şimdi, kendi motivasyonlarını anlamayabilir, ancak bir açıklamanın beklendiğini çabucak anlıyor.Sonuç olarak, yetişkinliğe göre, davranışlarımız hakkında sorulduğumuzda herhangi birimizin "bilmiyorum" demesi nadirdir.Anında açıklıyoruz.Bu bir sorun, değil mi?Rasyonalizasyonlarımızı zaten kabul edersek gerçek nedenleri nasıl öğrenebiliriz?

Belki de daha iyi bir yaklaşım, "Bilmiyorum" deme alışkanlığına girmektir

Belki de daha iyi bir yaklaşım, "Bilmiyorum" deme alışkanlığına girmektir.Kendi rahatlığımız uğruna, "belki de ... çünkü ..." ile takip edebiliriz ve bunlardan hiçbirini kabul etmek için çok hızlı olmadığımız sürece açıklamaların dökülmesine izin verebiliriz.Açıklamanın her zaman gerekli olmadığını anlamalıyız.

Örneğin, bir insandan kaçındığınızı ve nedenini gerçekten bilmediğinizi varsayalım.Soruyu açık bırakmak, kendini haklı çıkarma alışkanlığına dayalı yanlış bir açıklama kabul etmekten daha iyi değil mi?Soruları cevapsız bırakırsanız, bir gün daha iyi bir anlayışa sahip olabilirsiniz.Hızlı cevaplar düşüncenizde hızlı bir durak anlamına gelir.

Kendini açıklama, kendini anlamanın tam tersi olabilir.Belki de cehaletimizi kabul etmeyi ve kendimizi gözlemlemeye başlamanın zamanı gelmiştir.Sadece rasyonelleştirme alışkanlığını kırmak için "Bilmiyorum" deyin.

Profesyonel hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi için hemen iletişime geçin!

Profesyonel Web Çözümleri İçin